Matkailu avartaa maailmaa” sanotaan, mutta ennen kaikkea matkustaminen tarjoaa elämyksiä matkailijalle itselleen. Uusi kaupunki, ranta tai maalaisseudun kohde avaa lomailijan silmät tutkimaan uusia ruokia, tapoja ja kulttuureita. Parhaimmassa tapauksessa matkasta jää käteen muutakin kuin metallinen, Eiffel-tornia tai muuta kohteen maamerkkiä esittävä avainperä tai “Kävin Roomassa” -sanomaa suitsuttava t-paita.

Matkailu on kokemus, jossa omia, tuttuja tapoja verrataan muun maailman menoon. Kaikki asiat eivät suikaan näyttäydy suomalaiselle positiivisena – Etelä-Euroopassa on äänekästä ja väkeä tungokseen asti, mutta kyllä tapas-lautanen maistuu hyvältä ja pekoniin käärittyjä taateleita nautitaan pian kotonakin.

Onnistunut matka alkaa hyvästä suunnittelusta

Mutta kuinka matkasta saadaan viiden tähden elämys, josta kelpaa kertoa Suomeen jääneille sukulaisille, ystäville ja työkavereille? Jos koko viikko Thaimaassa on kulunut vatsataudin kourissa hotellihuoneen uumenissa, ei siitä juuri rehvastella ja uteliaisiin “miten matka meni?” -kysymyksiin vastaillaan välttelevin örähdyksin.

Kaikkeen ei suinkaan voi varautua, ja matkailun ydin on juuri tuntemattomaan sukeltamisessa, mutta muutaman vinkin korvan takana pitämällä, sujuu reissu varmasti sulavammin kuin pystymetsästä lähdettäessä. Eli:

  1. Valitse matkakohde mielenkiinnon kohteidesi mukaan
  2. Tutustu kohteeseen hieman etukäteen
  3. Varaudu kaikkeen

Jo matkaa varatessa tulisi olla selvä mielikuva, millaisen kokemuksen haluaa. Jos pitää raikkaasta vuoristoilmasta, eivät Malagan aurinkorannat ole varmastikaan paras valinta. Mikäli suurkaupungin syke ja rajattomat shoppailumahdollisuudet kiinnostavat, on syytä suosiolla suunnata valtameren taakse Yhdysvaltojen massiivisiin ostoskeskuksiin ja outlet-myymälöihin. Aina ei kuitenkaan aika tai matkakassa anna myöten, ja löytyy Euroopastakin hyviä ostoskohteita, kuten Lontoo, Pariisi, Milano tai Barcelona.

Kerää tietoa kohteesta

Kun matkaseurueenkin kanssa on päästy yksimielisyyteen matkakohteesta, on hyvä lukea siitä kertovia oppaita, surffailla netissä ja kysellä jo kohteessa käyneiltä tutuilta alueen plussista ja miinuksista. Kulttuurinystävien kannattaa selvittää jo etukäteen tärkeiden museoiden aukioloajat ja mahdolliset pääsymaksut.

Edellä mainittu sääntö pätee myös maamerkkeihin ja muihin nähtävyyksiin. Jos ehdottomasti haluaa nähdä Pieni merenneito -patsaan Kööpenhaminassa, mikäpä sen parempaa kuin selvittää paikan sijainti kartalla jo ennen lentokoneeseen nousua. Näin reitti on hallussa, ja heti kun matkalaukut on jätetty hotellille, voi kulun suunnata Churchill-puistoon, jonka merenpuoleisessa reunassa pronssinen Den lille Havfrue odottaa.

Tärkeää tietoa kohteesta riippumatta ovat myös julkisen paikallisliikenteen linjat, aikataulut ja reitit, sekä kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat. Oman hotellin tai muun majapaikan etäisyys kaupungissa sen nähtävyyksiin on niin ikään kullanarvoista tietoa.

Ei vara venettä kaada

Vaikka uusi matkakohde on varmasti jännittävä ja ihmeellinen, on hyvä varautua myös ikäviin yllätyksiin. Paikallinen ruoka tai juomavesi saattaa olla tottumattomalle mahalle sopimatonta, eikä päivystävää apteekkiakaan aina vieraassa kaupungissa löydä. Kielimuuri voi asettaa omat haasteensa särkylääkkeiden, maitohappobakteerien tai lääkehiilen tilaamiseen. Matkalaukkuun voi pakata jo kotoa lähdettäessä pienen ensiapupakkauksen, joka sisältää laastareita ja särkylääkkeitä tai muita matkustajan säännöllisesti käyttämiä käsikauppalääkkeitä.

Varovaisuutta tulee noudattaa myös matkakohteessa liikkuessa, sillä erityisesti suurkaupungit ovat tunnettuja pahaa aavistamattomia turisteja vaanivista taskuvarkaista. Myös rahanvaihtopisteissä saa olla tarkkana, sillä paikalliseen valuuttaan tottumattomalta matkailijalta voidaan tämän huomaamatta viedä seteli tai pari.

Unohtumaton matka on itsestä kiinni

Matkakokemuksen onnistumisesta ei kuitenkaan voi syyttää ulkoisia tekijöitä. Ilma on mitä on ja uusi ruoka ei tarkoita, että se olisi maultaan pahaa. Valittamisella ja nokka kurtussa urputtamisella ei voiteta mitään muuta kuin entistä pahempi olo. Kokeile makuja ennakkoluulottomasti, tarkkaile paikallisia ja ota kaikki vastaan avoimin mielin. Hyvää, onnistunutta ja ikimuistoista matkaa minne ikinä menetkin!